söndag 16 augusti 2009

Neil Gaiman - The Doll's House

The Doll's House är andra volymen i Neil Gaimans Sandmanserie från 90-talet (volymen innehåller nummer 9-16).

Rose Walker är en drömvortex, fast hon vet inte om det. Tillsammans med sin mamma, Miranda, träffar hon sin mormor, Unity Kinkaid, kvinnan som drabbades av sömnsjukan i Preludes and Nocturnes när Dream var tillfångatagen. Kinkaid blev gravid med Miranda då hon våldtogs i sömnen. Eftersom hon nu är sjuk, vill hon träffa sin dotter och sitt barnbarn innan hon dör.

Medan Miranda stannar kvar hos Kinkaid i England får Rose ge sig ut på en resa för att leta efter sin lillebror, Jed Walker, som tidigare har bott hos deras pappa som nu har dött. Resan tar henne till världar hon inte visste fanns och på vägen träffar hon en rad märkliga varelser, bland annat några hundra seriemördare som har annordnat ett konvent.


Samtidigt håller Dream fortfarande på att återställa balansen i drömvärlden, då flera mardrömmar härjar fritt från den 70-åriga period som han satt i fångenskap. Det dröjer inte länge förrän Dream och Rose Walkers vägar möts.


The Doll's House är precis som Preludes and Nocturnes godis för ögat med häftiga och detaljerade illustrationer. Jag gillar hur Gaiman väver ihop intrigen och hur han blandar olika genrer som myt och fantasy. Det som jag tycker är ett litet minus i den här volymen är att Dream inte är lika central som han har varit tidigare, så det är tur att jag har nio volymer kvar.

2 kommentarer:

  1. Gör dig beredd på att Dream får allt mindre utrymme för var volym... Men typerna som befolkar hans värld är ofta så mycket intressantare än honom, så det gör inte så mycket.

    Fin blogg!

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan ju vara bra att veta, men om de andra karaktärerna är intressantare så ska jag väl kunna stå ut :D

    SvaraRadera