tisdag 4 augusti 2009

"Straat uppfinner ett språk" - Wolfgang Kohlhaase

Jag hann aldrig lyssna på P1:s Sommarnovellen i söndags, så tur för mig att novellerna läggs ut på webbsidan efter programmet. I söndags var det den tyske författaren Wolfgang Kohlhaases novell "Straat uppfinner ett språk" som lästes upp av Torsten Wahlund (lyssna här). Eftersom novellen har varit efterlyst på flera av nätets chattsidor så sändes den igen som en favorit i repris från 1994. Jag kan förstå att den har efterlysts för det är omöjligt att hitta info på nätet om både novellen och Wolfgang Kohlhaase, såvida man inte kan tyska, för då finns det en hel del.

Novellen utspelar sig under andra världskriget. Året är 1944 och i köket på ett koncentrationsläger står Straat och skalar potatis. Straat är nu fånge, tidigare fysikstuderande. Utanför köket, vid det intilliggande stenbrottet avrättas fångar med jämna mellanrum.

Kökets fångvaktare går fram till Straat för att se hur arbetet går till. Han berättar för Straat att han ska åka till Persien efter kriget eftersom han har en bror där, men han önskar att han kunde lära sig persiska först. Trots att Straat inte kan persiska, så hör han plötsligt sig själv säga att han kan språket. Därefter börjar fångvaktaren fråga honom vad olika ord och fraser heter på persiska. Straat får börja hitta på. I smyg får Straat till slut börja skriva ner "persiskan" som han hittar på för att han inte ska glömma bort vad han har lärt ut till fångvaktaren. Han försöker komma på ett språksystem som ska verka trovärdigt, men det blir svårare och svårare, både att uppfinna ett språk och att inte bli avslöjad.

Trots att intrigen utspelas under allvarliga omständigheter så är den full av humor. Slutet är dessutom lyckligt och har sin regelrätta knorr. "Straat uppfinner ett språk" har en fyndig och liten annorlunda intrig som är mycket underhållande. Om du har möjlighet, gå in på P1:s webbsida och lyssna på den för Wahlund gör ett mycket bra jobb som uppläsare. Novellen ackompanjeras dessutom av en del ljudeffekter, som förhöjer stämningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar