tisdag 11 augusti 2009

Fantastic Mr. Fox - Roald Dahl

För att föda sig själv och sin familj brukar räven Mr. Fox stjäla kycklingar, ankor och kalkoner från ortens tre elakaste bönder; fat Boggis, squat Bunce och skinny Bean. Eftersom bönderna vet att det är Mr. Fox som har stulit från dem, beslutar de att tillsammans försöka döda honom. De omringar Mr. Fox och hans familj när de är i sitt gryt. När Mr. Fox försöker smita ut får han sin svans avskjuten vilket leder till att han flyr tillbaka till grytet igen. Efter några dygn i grytet är familjen Fox på svältgränsen, men de dör hellre än ger upp. Då börjar Mr. Fox att smida en plan som slår alla tidigare planer. Snart har han fått ihop en samlad trupp av tappra djur; grävlingar, mullvadar, kaniner och vesslor som alla är villiga att hjälpa till.

Det är Roald Dahl (1916-1990) som har skrivit barnboken Fantastic Mr. Fox (1970). Utgåvan som jag har läst har roliga illustrationer av Quentin Blake. Jag älskar verkligen Dahls berättelser och till mina favoriter hör James and the Giant Peach (1961), Charlie and the Chocolate Factory (1964), The BFG (1982), The Witches (1983), och Matilda (1988).

Fantastic Mr. Fox
är kanske inte Dahls bästa barnbok, men den är absolut bra, full av charm och humor samtidigt som den är kryddad med lite ruskigheter för att barnen ska sitta som på nålar när de läser berättelsen, eller ännu bättre får lyssna på den. För jag tycker att Dahls berättelser gör sig bäst vid högläsning eftersom hans lekfulla språk kommer till sin rätt då. Hans språk är fullt av rim, ramsor, allitterationer, ordlekar och roliga ordval.

Följande limerick sjunger barnen i berättelsen för att reta bönderna Boggis, Bunce och Bean:

Boggis and Bunce and Bean

One fat, one short, one lean
These horrible crooks
So different in looks
Were none the less equally mean.

Jag kan förstå att Wes Anderson har valt att filmatisera just Fantastic Mr. Fox. Boken är nästan skriven som ett filmmanus och jag kan tänka mig att Dahls lite nyckfulla humor blandat med Andersons skruvade och underfundiga humor inte kan bli något annat än en riktigt lyckad film. Men, vi får hålla oss till tåls för filmen har inte premiär förrän i december. Se trailern här.

*Fantastic Mr. Fox är dedikerad till Dahls dotter Olivia som endast sju år gammal omkom av mässling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar