onsdag 22 juli 2009

Tematrio - spänning (inriktning mot skräck)


När Lyrans tematrio var spänning var jag tvungen att också börja delta i projektet. Böckerna jag tipsar om är sjukt spännande med inriktning mot skräckgenren, so be aware, om du är mörkrädd och tror på monster!

1. The Strain - Guillermo Del Tori & Chuck Hogan (2009)
Det är inte så länge sedan som jag läste och recenserade The Strain (läs hela recensionen här) . Detta är visserligen ännu en vampyrroman men den går absolut INTE att jämföras med Stephenie Meyer, så låt er inte avskräckas.

Ett flygplan landar i New York. Alla passagerare är döda. Då man misstänker virus kopplas the Centre for Disease Control in och epidemiologen Dr. Ephraim Goodweather skickas till platsen tillsammans med kollegan Nora. Tillsammans försöker de komma underfund med vad som har hänt men de finner inga rationella förklaringar.

De fortsätter att förvånas då kropparna inte visar tecken på förruttnelse utan även flera timmar efter att kropparna påträffats ser de fortfarande ut att vara "färska". Plötsligt försvinner kropparna spårlöst från bårhusen och det dröjer inte länge förrän nakna, levande människor, med lappar runt vristerna, dyker upp på olika platser i New York City, och alla verkar längta efter att få sätta tänderna i rått blodigt kött.

Detta är en riktig nagelbitare och bladvändare. Eftersom det är första delen av en trilogi så slutar den dessutom med en riktig cliffhanger. Tyvärr finns den bara på engelska, än så länge, men engelskan är relativt lätt att förstå.

2. Och han älskade dem alla - James Patterson (1995)
Det är flera år sedan jag sträckläste den här romanen i en liten hytt i Malaysias regnskog med monsunregnet vräkandes utanför fönstret och kokosnötterna dunsade med jämna mellanrum ner på taket. Ja, det var specialeffekter som förhöjde stämningen. Men även om miljön och vädret hade varit annorlunda så hade jag fortfarande sovit med lampan tänd. Romanen filmatiserades med Morgan Freeman och Ashley Judd i huvudrollerna. Filmen är dock riktigt kass, jag menar riktigt kass, och den är dessutom rejält nerskalad. Så även om man har sett filmen så lovar jag att man kommer att uppskatta boken.

Hursomhelst, en journalist som har undersökt en rad mord mördas i Los Angeles, men han är långt ifrån det första offret. En kvinnlig medicinstuderande försvinner spårlöst från Chapel Hill i North Carolina. Polisutredaren Alex Cross från Washington D.C. ska utreda morden. Snart visar det sig att två seriemördare samarbetar och tävlar med varandra.

Grymt spännande bok som inte går att lägga ifrån sig. Visst, den har några år på nacken och det är länge sedan jag läste den, men jag tror att den håller än i dag! Den innehåller flera riktigt äckliga scener!

3. Hungerspelen - Suzanne Collins (2008)
Trots att detta är en ungdomsbok så går den hem även hos vuxna. Jag har inte stött på någon än som inte har gillat den. Hungerspelen är en dystopisk framtidsskildring och är första delen i en trilogi och andra delen kommer till hösten, dock på engelska (Catching Fire). Boken har ett högt tempo direkt från start och när läsningen är över är knappt nagelbanden kvar.

Om du vill läsa hela recensionen kan du göra det här. I Hungerspelen är världen indelad i tolv distriktt och en huvudstad. Människorna i distrikten är fattiga men i den högteknologiska huvudstaden lever människorna i lyx och överflöd. En gång om året är det ett lotteri där två personer från varje distrikt utses att delta i årets största tevehändelse som direktsänds på TV. Alla 24 deltagare stylas, tränas och intervjuas för att slutligen placeras på en arena där de ska slåss mot varandra tills det är en överlevande kvar som då har vunnit det så kallade Hungerspelet.

Bokens huvudperson och hjältinna är flickan Katniss Everdeen som kommer från distrikt 12 som är det fattigaste av alla distrikten. Hon är en jägare och får försörja sin familj med mat då pappan gått bort. Katniss har oturen och blir en av de två personer från distriktet som blir utsedd att delta i Hungerspelet.

Jag tycker detta är en riktigt bra dystopi och samhällssatir som är svår att lägga ifrån sig. Det är ingen svår bok att ta till sig rent språkligt däremot är handlingen ovanligt våldsam och makaber, men det är bland annat det som gör boken äckligt spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar