onsdag 22 juli 2009

"Kugelmassepisoden" - Woody Allen

P1:s Sommarnovellen håller på att köra nio favoriter i repris. Programmet är ungefär 30 minuter långt och sänds fredagar och söndagar, men det går att lyssna på senaste novellen hela veckan på Sveriges radios hemsida (klicka här för att komma dit). I går lyssnade jag på Helge Skoog då han läste Woody Allens novell "Kugelmassepisoden" ur boken Sidoeffekter/Norstedts (Side Effects). Helge Skoogs röst är som klippt och skuren för Allens novell och så är den också mycket behaglig att lyssna på.

"Kugelmassepisoden" handlar om Sidney Kugelmass som är professor i humaniora vid Citycollege i New York City. Han är olyckligt gift för andra gången med Daphne och betalar mycket i underhåll till sin exfru. Kugelmass beklagar sig över sitt liv hos sin psykiater och berättar att han vill ha en affär för att piggas upp. Då psykiatern förklarar för professor Kugelmass att han inte kan hjälpa honom med hans önskemål så beslutar sig Kugelmass för att avsluta sin terapi.

Istället kommer han i kontakt med trollkarlen Perski. Med lite magi och ett kinesiskt skåp ordnar Perski så att Kugelmass får komma in i romanen Madame Bovary eftersom Kugelmass vill ha en affär med just Madame Bovary. Det är bara det att romanhjältinnan till slut kliver ut ur boken och in i Kugelmass (fiktiva) verklighet, och sedan går ingenting som planerat...

Woody Allen är alltså även författare, inte bara skådespelare, komiker, musiker, filmregissör och manusförfattare (jag har säkert glömt något)! Jag brukar gilla det mesta som Allen gör och så även den här novellen som har en underbar knorr på slutet. "Kugelmassepisoden" är en novell fullproppad med humor och Allen leker med fiktionens gränser.

Foto: Colin Swan

2 kommentarer:

  1. Åh, den måste jag lyssna på, på nätet! Jag gilla verkligen när Helge Skoog läser högt!!!

    SvaraRadera