onsdag 29 juli 2009

"Det ovala porträttet" - Edgar Allan Poe

"Det ovala porträttet" eller "The Oval Portrait" publicerades först 1842 i tidskriften Graham's Magazine under titeln "Life in Death". Men novellen reviderades och döptes om till "The Oval Portrait" när den åter publicerades i tidsskriften Broadway Journal, April 1845. Trots att den här novellen ofta finns med i antologier så är det en novell som inte har fått någon större uppmärksamhet av litteratstuderande.*

Det pågår ju en vampyrboom just nu och därför tycker jag att den här novellen borde aktualiseras då detta, faktiskt, är en alternativ vampyrberättelse.

Novellen utspelas i ett dystert och mörkt slott någonstans i Apenninerna, Italien. En man är sårad och blir därför tagen till detta slott av sin betjänt, för att slippa "riskera en natt under bar himmel". Slottet verkar alldeles nyligen ha blivit övergett och mannen och betjänten installerar sig i ett av de många rummen. Slottets väggar är fyllda av tavlor och mannen kan inte låta bli att beundra dem. Han hittar en liten skrift som har detaljerade beskrivningar av slottets alla tavlor.

När mannen går runt med en kandelaber i handen, så råkar ljuset falla på ett litet skrymsle som har dolts i slottets mörker. I skrymslet hänger ett porträtt av en flicka, "just på väg att mogna till kvinna". Porträttet trollbinder mannen eftersom han tycker att det ger ett "absolut livslevade intryck". Mannen blir rädd och flyr tillbaka till sitt rum för att läsa om tavlan i skriften. I skriften avslöjas en grym hemlighet om konstnären, hans fru och tavlans tillkomst.

Det finns flera likheter mellan "Det ovala porträttet" och "Huset Ushers undergång". Konstnären i "Det ovala porträttet" påminner mycket om Roderick Usher, båda är passionerade samtidigt som de är återhållsamma, och båda går under i sina slott där deras passiva kvinnor har fallit offer. Jag kan inte låta bli att tycka om och fascineras av "Det ovala porträttet" samtidigt som jag tycker att den är otäck. Trots att novellen är riktigt kort, förmodligen en av Poes kortaste, så finns det mycket att läsa mellan raderna och det är definitivt en tacksam novell om man vill göra en genusanalys!

Om du vill läsa novellen på engelska så kan du göra det här!

* Tom Magistrale, Student Companion to Edgar Allan Poe, 2001
ISBN: 0-313-30992-2

Edgar Allan Poe - Tretton sällsamma berättelser
ISBN: 91-7102-334-8

2 kommentarer:

  1. Rätt äcklig i slutet när man fattar vad som har hänt! Vilken brutal död.

    SvaraRadera