söndag 26 juli 2009

Håkan Nesser - "Förrättningen"

I dag har jag lyssnat på P1:s Sommarnovellen när Håkan Nesser läste en förkortad version av sin novell "Förrättningen" ur Från doktor Klimkes horisont (lyssna här). Novellen belönades med SR:s novellpris 2006.

"Förrättningen" handlar om en 32-årig man som reser med bil i Centraleuropa, för att för första gången träffa sin far, som är patient på ett mentalsjukhus. Anledningen till att mannen ska uppsöka sin far, är för att han har ett meddelande att framföra från sin mamma - ett meddelande hon gav honom minuterna innan hon dog.

Detta är en novell som ställer många frågor; varför är pappan på mentalsjukhus?, varför har inte sonen träffat honom innan?, vad är det mamman har berättat på sin dödsbädd? Det är många familjehemligheter som kommer upp till ytan i denna ganska kusliga och lite gotiska novell.

Jag kan förstå varför Nessers novell är en favorit i repris i Sommarnovellen, för den är riktigt spännande och intrigen är smart upplagd med två knorrar på slutet. "Förrättningen" är definitivt en novell som man tänker på länge efter det att den har tagit slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar