tisdag 29 september 2009

Stone Cold - Robert Swindells

Link är en ung kille vars liv drastiskt förändras då hans pappa lämnar familjen för en ung receptionist. Links mamma träffar en ny man som snart flyttar hem till dem. Han är en våldsam alkoholist och efter att Link blivit misshandlad av honom en kväll beslutar han sig för att sticka till London för att jobba. Men, när Link kommer till London tar hans pengar snabbt slut och innan han vet ordet av lever han bland de hemlösa på Londons gator.

Livet på gatan är tufft, så när Link träffar Ginger, en annan hemlös man, får han lära sig lite streetsmarts, för att kunna klara av det tuffa livet lite bättre. Samtidigt som Link och Ginger gör vad de kan för att överleva dagen går en besinningslös mördare lös. Hans syfte är att rensa upp på Londons gator, så han lurar hem hemlösa till sin lägenhet, där de får en dusch, rena kläder och sin sista måltid. Snart har mördaren riktat in sig på Link och Ginger - det har blivit deras tur att gå i hans fälla.

Robert Swindells är en brittisk författare som tidigare har skrivit ungdomsböcker som Brother in the Land som han fick The Other Award för och Room 13 som belönades med the Children's Book Award. 1994 fick han The Carnegie Medal och The Sheffield Children's book Award för Stone Cold.

Stone Cold är en spännande, händelserik och välskriven berättelse som speglar det tuffa livet på gatan. Swindell belyser hur lätt en helt vanlig människa kan hamna utanför samhället utan att egentligen ha gjort något fel. Romanen har ett spänningsskapande upplägg där läsaren inte bara får följa Link, utan i vartannat kapitel får läsaren även följa mördaren i hans jakt efter nya offer. Intrigen är dessutom ganska oförutsägbar vilket bjuder på en hel del överraskningar. Slutet är öppet och väldigt tolkningsbart. Samtidigt som detta är en mycket tragisk berättelse så är den också full av värme och kärlek.

13 kommentarer:

  1. fniss. den här läste jag också med samma elever! skönjer konsensus i form av en slags killklasskanon, intressant! har du sett att stone cold finns som UR-film?

    SvaraRadera
  2. Ha ha... UR-film, det låter lovande ;D Har du sett den och från vilket år? Jag ska kolla upp, för film går ju alltid hem!

    och ja killklasskanon!

    SvaraRadera
  3. hmm, minns inte året. kanske 2002 och kanske inte UR:s bästa produktion, men alla är motiverade efter läsningen.
    om du inte hittar den via AV-centralen kan jag skicka den.

    SvaraRadera
  4. Jag kollar AV-centralen först, annars hör jag av mig så får du gärna skicka den.

    SvaraRadera
  5. kom att tänka på ett annat verk ur killklasskanon: de älskade storyn i 'touching the void'. finns nu som mcmillan-easy reader, inläst på cd

    SvaraRadera
  6. ok, den har inte jag läst. Jag får be vår inköpare att skaffa ett ex. så kanske det kan bli fler. Det är alltid bra med tips om böcker som killarna gillar.

    SvaraRadera
  7. man kan egentligen utgå från dokumentären touching the void + kanske en tidningsartikel.
    oh, I miss the boys!

    är du medlem i LMS? får Lingua i brevlådan? har du lust att skriva en liten text om "killklasskanon"? det skulle vara kul och ett fräscht inslag för det här är nog ngt som många funderar på
    http://www.lms-riks.se/content/index.php?category=40

    SvaraRadera
  8. Det låter som ett bra litet minitema!

    Jag är inte medlem i LMS men det låter som en intressant förening/tidning. Det är möjligtvis inte du som är redaktör ;D

    Det låter lite läskigt att skriva en artikel om killklasskanon (du vet prestationsångest) men jag ska fundera på saken...

    SvaraRadera
  9. rätt gissat! hihi

    kanske kan man utforma som en mindre ruta, med uppmaning till andra lärare/läsare att skicka in egna titlar?
    kan förstås skriva själv, men det är lite hybris. har redan skrivit om italienskt kroppsspråk nu i nr 3

    rekommenderar medlemskap! : )

    SvaraRadera
  10. Ja, det låter som en bra idé att göra som en ruta. Det är alltid bra att få in tips som man vet att eleverna gillar (för det mesta). Annars får du hitta på en pseudonym :D

    SvaraRadera
  11. möjligt alter ego: "Gunhild Sjöholm från Stenviksskolan i Simrishamn"? :

    nästa sista manusdag 16 okt. hör av dig om du känner dig inspirerad.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera