lördag 26 september 2009

Partners in Crime - Nigel Hinton

Då har jag läst ännu en lättläst bok på engelska som jag även ska använda i kursen Engelska A. Partners in Crime är skriven av den brittiska författaren Nigel Hinton. Boken är utgiven av förlaget Barrington Stoke, ett förlag som bland annat ger ut ungdomsböcker som är anpassade för läsare men lässvårigheter.

Partners in Crime handlar om tre killar som lär känna varandra redan i grundskolan. Perry är huvudpersonen som genom en tillbakablick berättar hur deras vänskap fick ödesdigra konsekvenser. Perry och Marco var skolans duktigaste elever. Perry hade toppbetyg i matte och konst medan Marco hade toppbetyg i allting annat. Toddie, skolans kung, är inte lika duktig och då han behöver lite hjälp med skolarbetet bildar de tre en otippad trio.

Allteftersom vänskapen utvecklas börjar Perry tycka att det är konstigt att Toddie, trots fattiga hemförhållanden, alltid har gott om pengar. Det dröjer inte länge förrän Perry får reda på att Toddie säljer knark och snart är både Perry och Marco inblandade i Toddies skumma affärer. Perrys mattekunskaper kommer väl till pass då någon måste hålla koll på pengarna som langningen drar in. Men det är först när Perry blir förälskad i Lady som allting börjar rasa samman.

Partners in Crime är en ganska brutal och oförutsägbar berättelse, vilket också är främsta anledningen till att jag gillar den. Intrigen tar snabbt fart och håller sedan ett högt tempo från början till slut. Slutet är dessutom öppet vilket gör att berättelsen inte riktigt släpper taget om en när läsningen är över.

Boken är skriven med syftet att vara lättläst, så detta är ingen berättelse som har skalats av och förenklats, vilket jag kan tycka är ett minus ibland, Penguin Classics är ju ett klassiskt exempel på hur en bra berättelse lätt kan göras riktigt usel. Men så är det alltså inte i detta fall, utan trots att berättelsen är rätt så detaljlös, utan miljöbeskrivningar och liknande, så är den riktigt bra, vilket även några av mina elever bekräftade nyligen då vi hade boksamtal om just Partners in Crime - och för mig är deras åsikter det bästa betyget.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera