fredag 15 maj 2009

New Moon - Romeo och Julia i vampyrformat

Familjen Cullen har planerat en födelsdagsfest för Bella som fyller 18 år. Då hon öppnar ett av paketen så skär hon sig i fingret och en droppe blod sipprar ut (klassisk Törnrosascen). Jasper, Edwards bror, kan inte kontrollera sin törst och försöker attackera Bella. Resultatet är förödande och leder till att Edward och resten av familjen Cullen beslutar sig för att flytta från Forks och Edward tvingas bryta upp förhållandet med Bella.

Bella försvinner därefter in i ett totalt mörker (vilket bokens titel anspelar på), och det är först flera månader senare, då hon tar upp kontakten med barndomskamraten Jacob, som ljuset börjar komma tillbaka. Men då Bella tror att hon kan lita på Jacob börjar han ignorera henne och spenderar allt mer tid med ett gäng killar från Quileutereservatet. Samtidigt börjar människor i Forks bli oroliga då ett gigantiskt björnliknande djur har setts ströva omkring i skogen, och det dröjer inte länge förrän människor börjar dö, och Bella får reda på att det inte bara är vampyrer som utgör ett hot för Forksborna.

New Moon (2006) är uppföljaren till Stephenie Meyers Twilight. Detta är en betydligt mörkare berättelse med mer dramatik. Bella ställs återigen öga mot öga med Laurent och Victoria, vampyrerna som tidigare försökt döda henne, då de kommer tillbaks för att hämnas James död. Bella tvingas även möta de omtalade och farliga Volturivampyrerna, ätten som regerar i vampyrvärlden.

I New Moon regnar det av referenserna till Shakespeares tragedi Romeo och Julia och likheterna mellan Bella och Edward, och Romeo och Julia är slående; även Bella och Edward är ett ungt kärlekspar från olika "familjer" som inte kan acceptera varandra och deras förhållande känns som en omöjlighet. Precis som Romeo hamnar i strid och tvingas fly från Julia hamnar även Edward i strid och tvingas fly från Bella (till Italien!). Dessutom råkar Bella och Edward ut för ett missförstånd som kan kosta dem livet, och den stora frågan är om Bella och Edward ska gå samma tragiska öde till mötes som Romeo och Julia. New Moon är med andra ord en Romeo och Julia i vampyrformat.

Jag tycker att New Moon är i samma klass som Twilight, om inte bättre. I Twilight så framstår livet som vampyr förhållandevis enkelt då de går i skolan, har vanliga jobb och till och med åker på familjeutflykter för att spela baseboll, men i New Moon så betonas vampyrernas mörkare sidor och även svårigheterna med Bellas och Edwards förhållande blir alltmer tydliga. Intensiteten mellan Bella och Edward finns dock kvar och bara ökar, och jag ser redan fram emot sagans tredje del Eclipse.

Jag tycker att detta är en kärlekssaga när den är som bäst. Kyskheten betonas fortfarande, och det är ju på sätt och vis den som skapar laddningen mellan Bella och Edward. Dessutom gör färgen röd ett ännu tydligare intrång i boken och i sagor brukar det vara en indikation om förlorad oskuld, så kanske är det så att Bella tillslut håller på att förlora sin kyskhet.

New Moon ska precis som Twilight bli film, och den har biopremiär den 20 november 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar