måndag 22 juni 2009

Med Specials avslutar Scott Westerfeld Ugliestrilogin med flaggan i topp

Scott Westerfeld är en produktiv författare som har skrivit flera bra ungdomsromaner. Han har bland annat skrivit So Yesterday (Ute/inne) och Peeps (Parasit). I oktober 2009 så släpps hans nästa roman Leviathan, som är första delen i en ny trilogi.

Nu senast har jag läst Specials som är hans sista del i Uglies-trilogin. En sciencefictionserie som utspelar sig i ett framtida dystopiskt samhälle. Den första delen är Uglies (Ful) och den andra är Pretties (Ful eller snygg?). Extras är en fjärde roman som utspelar sig i samma värld men eftersom den har en ny protagonist, och Tally Youngblood bara förekommer som bikaraktär, så räknas den inte som en uppföljare till Uglies-trilogin.

I slutet av Pretties blev Tally Youngblood nedslagen av Shay och tillfångatagen av Speciella omständigheter, Tallys och rebellernas fiende. Därför, när vi möter henne igen i Specials, så har Tally blivit modifierad till en så kallad Specialare och utgör en del av en elitgrupp supermodifierade människor som kallar sig för Cutters. Tallys uppdrag är nu att se till att de fula trycks ner och att de snygga fortsätter att vara dumma.

Zane i sin tur, som var tillsammans med Tally då de tillfångatogs i Pretties, fick i stället åka tillbaka till Snyggingstan, och för att han inte ska kunna rymma igen är han fast med en sensor runt halsen. Då han fortfarande har kvar de hjärnskador han fick från tabletterna som han och Tally tog, så gör Shay och Tally upp en plan om hur de ska få ut honom från Snyggingstan för att kunna bota honom och sedan göra honom till Specialare. Men så klart går ingenting som planerat...

Först var jag lite kritisk till att Tally blev Specialare eftersom jag, trots slutet i föregående bok, hoppades att hon skulle klara sig undan Speciella omständigheter. Men eftersom läsaren har fått följa Tally först som ful och sedan som snygg, så tycker jag att det känns naturligt att hon får avsluta som Specialare. Tallys förändringar gör att läsaren får en bättre uppfattning om hur de olika operationerna påverkar människorna och som läsare kan man förstå att det fiktiva samhället har blivit som det har blivit.

Specials är ännu mer actionspäckad och hightech än föregångarna med dramatiska jakter på svävarbrädor, exploderande nanobomber, osynliga skyddsdräkter och inbyggda hudantenner. Dessutom får vi återigen bland annat möta David och New Smoke-rebellerna, Speciella omständigheters grymma Dr. Cable och Andrew Simpson Smith, den heliga mannen som trodde att Tally var en gud.

Scott Westerfeld är nog en av mina favoritungdomsförfattare. Jag gillar hans berättelser, hans karaktärer och hur han blandar action med spänning. Jag tycker också att hans ämnesval alltid ligger helt rätt i tiden eftersom han berör allt från skönhetsideal till klimathot.

Jag tycker att det bästa med trilogin är att den blir bättre och mer spännande för varje del, och det är precis så det ska vara när man läser en följetong. Specials är den bästa delen i trilogin och Westerfeld lyckas verkligen knyta ihop påsen - han avslutar Uglies-trilogin med flaggan i topp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar