lördag 13 juni 2009

The Lollipop Shoes är en Wizard of Oz för vuxna

I Joanne Harris Chocolat (1998) fick vi följa hur Vianne Rocher tillsammans med sin dotter Anouk vände upp och ner på den sydfranska byn Lansquenet-sous-Tannes genom att öppna en liten chokladbutik. Med hjälp av lite choklad och magi fick Vianne de dystra och fördomsfulla Lansquenetborna att öppna sig och börja umgås med varandra.

I The Lollipop Shoes (2007) så har fem år passerat och mycket har förändrats i Viannes liv. Vindarna har fört Vianne och döttrarna Anouk och Rosette till Paris Montmartredistrikt. Vianne har försakat mycket för att hon och barnen ska passa in i samhället och slippa fly från vindarna och The Kindly Ones. Hon har bytt identitet och går nu under namnet Yanne Charbonneau. Vianne har också lagt magin på hyllan och i sin namnlösa chokladbutik säljer hon fabrikstillverkad choklad. Vianne har till och med gett upp kärleken Roux, pappan till Rosette, för fastighetsägaren Thierry Le Tresset som på flera plan är Roux raka motsats.

Anouk, eller Annie som hon numera heter, har hunnit bli elva år. Hon har börjat skolan i Paris men passar inte riktigt in bland de andra barnen och blir mobbad av en grupp jämngamla flickor för sitt udda utseende. Anouk spenderar därför sin fritid med sin mamma i chokladbutiken. Anouk har också fått avstå från magin, och hennes följeslagare kaninen Pantoufle är knappt en märkbar skugga vid hennes fötter. Hon minns knappt om han var på riktigt eller bara en leksak som hon hade i Lansquenet. Anouk har svårt att acceptera alla förändringar och gillar inte Viannes nya persona, Yanne Charbonneau, och Anouk sörjer därför Vianne Rochers död.

Men den trista vardagen ändras drastiskt då Zozie l'Alba, mitt under Halloween, söker jobb i butiken i sina röda skor som Anouk blir helt fascinerad av: "Those fabolous, luminous high-heeled shoes in lipstick, candy-cane, lollipop red, gleaming like treasure on the bare cobbled street. You don't see shoes like that in Paris. Not on regular people, anyway. And we are regular people - at least Maman says so - though you wouldn't know it, sometimes, the way she goes on. Thoes shoes - ". Det är dessa skor som Anouk börjar kalla för The Lollipop Shoes och precis som för Dorothy Gale i The Wizard of Oz öppnas en värld fylld av trolldom för Anouk då Zozie låter henne prova de röda skorna. Helt plötsligt börjar Vianne tillverka sin egen choklad igen och kunderna hittar tillbaka till butiken. Anouk börjar på nytt se skuggan av Pantoufle och hon får vänner i skolan. Sakta men säkert börjar dock Anouk förstå att magin har sitt pris och att Zozies identitet är att betvivla...

I The Lollipop Shoes utvecklar Joanne Harris familjen Rocher ännu ett steg och plockar upp alla lösa trådar från Chocolat. Karaktärerna har förändrats och Anouk har blivit äldre och dessutom fått ett syskon. Och som vanligt i Harris böcker så är det flera kända karaktärer från hennes tidigare böcker som gästspelar. Om man gillade Chocolat så kommer man definitivt att gilla The Lollipop Shoes som är fullproppad av magi, och är som en Wizard of Oz för vuxna.

Joanne Harris är en av mina absoluta favoritförfattare (www.joanne-harris.co.uk). Flera av hennes böcker har inslag av magisk realism, och eftersom jag är en sucker för magi så är det nog bland annat därför som jag tycker så mycket om hennes böcker. Men jag gillar också Harris böcker eftersom hon gestaltar färgstarka, udda karaktärer och ofta är huvudrollerna starka och modiga kvinnor som inte räds för att gå sin egen väg. Dessutom skapar hon sagolika miljöer och atmosfärer som blir så levande att det känns som att man befinner sig i berättelslen då man läser den, och The Lollipop Shoes är som att gå in i sin alldeles egna chokladdoftande lilla Smaragdstad.

2 kommentarer:

  1. Boken låter spännande. Jag tror jag ska låna Chocolat först och sen ge mig i kast med denna. Finns den i svensk utgåva?

    SvaraRadera
  2. Jag tror du kommer gilla böckerna. The Lollipop Shoes finns i svensk utgåva och heter Karamellskorna. Den finns på Adlibris i pocket för 49 kr.

    SvaraRadera