fredag 12 mars 2010

Ursäkta, men din själ dog nyss av Danny Wattin

Det var tack vare skolans bibliotekarie som jag läste Danny Wattins Ursäkta, men din själ dog nyss. Jag hade varken hört talas om Wattin eller hans böcker Stockholmssägner (novellsamling) och Vi ses i öknen (roman) tidigare, så tack för tipset Maria!

Ursäkta, men din själ dog nyss är en blandning av dystopi och samhällssatir som utspelar sig, i ett framtida segregerat samhälle. Majoriteten av människorna är totalt självupptagna. Status är allt och detta får man genom lite genteknik. Kvinnorna som tillhör medel- och överklassen vill inte förstöra sina kroppar eller karriärer så därför får de redan vid fem års ålder ta ut och deponera sina äggstockar på Äggbanksmyndigheten. "Fina" kvinnorna bär nämligen inte sina barn längre utan detta gör surrogatmödrar, kvinnor från underklassen.

Flickorna får sedan genom olika donationskataloger bestämma vilken kändis arvsanlag de vill använda. Det kan vara allt från Angelina Jolies till Maradonas. Så om man inte tillhör underklassen har man inte längre sex för reproduktionens skull utan enbart för nöjet. Prometheus Gentech, företaget som säljer dessa arvsanlag har en passande slogan, "You copulate, we populate".

Bokens huvudperson är Benjamin Albert Einstein. Hans mamma vann Albert Einstein DNA i en tävling så därför är Benjamin till hälften Einstein. Men trots att Benjamin är smart så retas han av sina kompisar då han är liten och ful och utseendet går före i detta ytliga samhälle. Och att Benjamins mamma är ensamstående samt tillhör underklassen underlättar inte saken för honom.

Men det är först när Benjamin inleder ett hemligt förhållande med Julia, en jämngammal överklasstjej som boken tar fart och börjar likna ett mer skruvat Romeo och Julia-drama.

Wattins satir är välskriven och humoristisk, och som lärare, kunde jag inte låta bli att skratta högt åt skolscenerna, när eleverna övar fortplantning i skolgårdens fortplantningsrutor och då de coola tjejerna övar bitchiga gångstilar på catwalken. Även om scenerna är rätt så överdrivna så är där en viss igenkänningsfaktor...

Men boken har också en mörk ton. Gentekniken som används i berättelsen finns till exempel redan (läs mer här). Ta bara Kalifornien som exempel. Dit kan man åka om man vill välja könet på sitt barn, i alla fall om man har 18000 dollar över och tydligen går det även att fixa vissa kändisutseenden (kolla in fler skrämmande fakta här).

Boken innehåller även flera träffande raspolitiska bilder som Wattin har hittat på olika ställen. Bokens omslagsbild "Only healthy seeds must be sown" är t.ex. en brittisk propagandabild från 1915. Så ena stunden sitter man och skrattar åt humorn och satiren och i nästa stund fastnar skrattet i halsen då den mörka verkligheten gör sig påmind. En blandning som i slutändan ger ett riktigt bra resultat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar