lördag 22 augusti 2009

Alice's Adventures in Wonderland - Lewis Carroll

Alice är uttråkad där hon sitter bredvid sin syster som läser en bok. Plötsligt kommer en vit kanin springandes förbi. Han säger till sig själv att han är sen samtidigt som han plockar upp en klocka ur fickan för att kolla tiden. Alice nyfikenhet väcks till liv, och hon skyndar efter kaninen som försvinner in i ett kaninhål under en häck. Alice går in i hålet och springer fram i den långa tunneln, så snabbt att hon inte hinner stanna då den plötsligt försvinner rakt ner. Alice faller flera mil innan hon till slut landar i Underlandet, ett land som saknar all logik.

I Underlandet är ingenting omöjligt. Alice både krymper och växer då hon dricker en dryck och äter av en svamp. Hon träffar också flera konstiga figurer som pratar i gåtor och sjunger ramsor om vartannat, bland annat stöter hon på en mus, en rökande larv, en duva, en bäbis som blir en gris, en leende Cheshirekatt som kan göra sig osynlig, en sköldpadda och den röda drottningen och kungen som vill halshugga alla. Alice får vara med om ett riktigt äventyr i det galna Underlandet.

Alice's Adventures in Wonderland skrevs av Lewis Carroll (pseudonym för Charles Dodgson) och publicerades 1865. Berättelsen kom han på en dag då han var ute på en roddtur med flickan Alice Lidell och hennes två systrar. Många litteraturforskare påstår att det finns en hel del övertygande bevis som pekar på att Carroll var kär i Alice och ville gifta sig med henne. Något som hennes föräldrar ska ha satt sig emot.

Jag har alltid gillat Carrolls roman, enda sedan barnsben. Jag tyckte att den var magisk och spännande speciellt då Alice skulle försöka ta sig igenom den lilla dörren för att komma till den härliga trädgården som fanns på andra sidan. Romanen har alla ingredienser som man gillar som barn; gömda ingångar och trädgårdar, en magisk brunn, långa tunnlar, låsta dörrar, konstiga hus och magiska drycker. Romanen har också en härlig blandning av sagofigurer som både är komiska och skrämmande på samma gång eftersom alla är lite galna.

Alice's Adventures in Wonderland är en roman som fortfarande håller sig trots att den har över hundra år på nacken. Tim Burton har till exempel filmatiserat romanen och hans film, Alice in Wonderland, kommer att gå på bio i mars nästa år. Men även alla kulturella referenser till verket tyder på romanens tidlöshet och popularitet (kolla referenserna här) .

I filmen The Matrix (1999) får huvudpersonen Neo uppmaningen att följa den vita kaninen:





I Resident Evil, spelet (det första) och filmen heter den kvinnliga huvudpersonen Alice och hon åker ner i ett hål till en typ av undre värld där hon bland annat stöter på ett datorprogram som kallas The Red Queen:



Gwen Stefani hade en hit för några år sedan där texten och framförallt musikvideon till låten What You Waiting For har tydliga referenser till Alice:



Även den amerikanska sångerskan Jewel har gjort en låt som heter Goodbye Alice in Wonderland:



Gruppen Bright Eyes har gjort låten Down in a Rabbit Hole:



Jefferson Airplane är ett gammalt amerikanskt rockband som har gjort låten White Rabbit och det är inte bara titeln som är en referens till Alice som du kan läsa i sångtexten:

One pill makes you larger
And one pill makes you small
And the ones that mother gives you
Don't do anything at all
Go ask Alice
When she's ten feet tall

And if you go chasing rabbits
And you know you're going to fall
Tell 'em a hookah smoking caterpillar
Has given you the call
Call Alice
When she was just small

When men on the chessboard
Get up and tell you where to go
And you've just had some kind of mushroom
And your mind is moving slow
Go ask Alice
I think she'll know

When logic and proportion
Have fallen sloppy dead
And the White Knight is talking backwards
And the Red Queen's "off with her head!"
Remember what the dormouse said;
"Keep YOUR HEAD"

och här är låten White Rabbit:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar