onsdag 17 juni 2009

Allting kan hända i Neil Gaimans Anansi Boys

"Stories are webs, interconnected strand to strand, and you follow each story to the centre, because the centre is the end. Each person is a strand of story". (ur Anansi Boys)

I Anansi Boys får man, som citatet antyder, följa flera olika personers levnadsöden i flera olika världar. Berättelse är konstruerad som kinsesiska askar med flera berättelser i berättelsen. Låter detta rörigt? Jo, det var lite rörigt i början och efter de första kapitlen så undrade jag vad det var jag hade i händerna egentligen (boken är svår att kategorisera), men succesivt så släppte jag taget och föll till slut pladask, rätt in i boken, och blev totalt uppslukad av Neil Gaimans berättelse.

Anansi Boys kom ut 2005 och blev snabbt en bästsäljare i USA. Boken vann också fler priser bl.a. Mythopoeic Awards. Bokens popularitet ledde även till att den blev radiopjäs på BBC World Service, 2007, där flera kändisar som Lenny Henry, Matt Lucas och Dõna Croll medverkade.

I Anasi Boys har Gaiman blandat flera olika genrer. Berättelsen är lite fantasy, lite myt, lite postmodern, lite detektivberättelse, lite komedi, lite skröna och lite thriller. I och med att berättelsen är komponerad av så många olika stilar så innehåller boken också många överraskningar. I den här berättelsen så kan allting hända, och allting händer verkligen!

Boken handlar om Charles "Fat Charlie" Nancy, en timid Londonbo som arbetar som revisor. Mitt under bröllopsplanerna, med fästmön Rosie, får han reda på att hans pappa, Mr. Nancy, har gått bort. Detta leder till att bröllopet skjuts upp och Charlie beger sig till Florida för att delta på begravningen och för att ta hand om dödsboet.

Under vistelsen i Florida berättar Mrs. Callyanne Higgins, en vän till familjen, att hans pappa var en gud och en inkarnation av Anansi, den västafrikanska spindelguden, och att Charlie dessutom har en bror, Spider. Mrs. Callyanne Higgins berättar för Charlie att det är Spider som besitter de gudomliga krafterna av de båda bröderna och för att kontakta honom, så behöver Charlie bara viska till en spindel att han vill träffa Spider.

Charlie är övertygad om att Mrs. Calyanne Higgins är galen men då han är tillbaka i London dricker han sig berusad en kväll och på skoj viskar han till en spindel att han vill träffa sin bror. Det dröjer inte länge förrän självaste Spider knackar på hans dörr. I och med broderns entré så börjar Charlies liv gå i spillror. Därför börjar Charlie fundera över om det finns något han kan göra för att få Spider att försvinna...

Anansi Boys är som inget annat jag har läst tidigare, på ett bra sätt. Berättelsen handlar om familjeband, vänskap, kärlek, och att finna sig själv. Anansi Boys är en spännande, mörk, kärleksfull, humoristisk, oförutsägbar, något bisarr och alldeles magisk berättelse. Ingredienser som tillsammans skapar ett riktigt bra recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar